Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σε λίγες ήμερες θα γίνει και στο δικό μας Σχολείο
 
Πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης στο Φίλυρο
Η νέα γενιά παίρνει τη σκυτάλη
Η νέα γενιά παίρνει πια τη σκυτάλη στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Φίλυρο.
Στο 1ο Δημοτικό σχολείο του Φιλύρου ξεκίνησε   η προσπάθεια των μαθητών για την αξιοποίηση των «άχρηστων» οργανικών υπολειμμάτων από την καθημερινή τους ζωή στο σχολείο και την παραγωγή ωφέλιμου φυσικού λιπάσματος.

Οι μαθητές της Δ’, της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου ενημερώθηκαν από τον γεωπόνο και Αντιπρόεδρο της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Ακη Ψωμά για έννοιες όπως το περιβάλλον, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ειδική παρουσίαση στους μαθητές που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας  και ακολούθησε η τοποθέτηση στην αυλή του σχολείου του ειδικού κάδου κομποστοποίησης που διατέθηκε από το Δήμο.  Η διαδικασία ξεκίνησε άμεσα με τους μαθητές να ρίχνουν στον κάδο διάφορα υλικά (φλούδες φρούτων, ξερά φύλλα ,μικρά κλαδιά,). Ακολούθησε ο σχεδιασμός ομάδων εργασίας των μαθητών σε συνεργασία με τους δασκάλους ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η επιτυχία της δράσης. Οι μαθητές συμμετείχαν στην δράση με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και  έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην όλη διαδικασία.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα με το 2ο Δημοτικό σχολείο του Φιλύρου να ακολουθεί στην προσπάθεια για την κομποστοποίηση.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η ενημέρωση των πολιτών για το πρόγραμμα. Ετσι τη Δευτέρα ο Σύλλογος Φίλων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αντιγράφοντας τη φύση. Η διαχείριση των φυτικών υλικών  στο νοικοκυριό». Ομιλητής στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη θα είναι ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ Γεώργιος Δαουτόπουλος . Η εκδήλωση θα γίνει στη Σπουδαστική Εστία «Αλίκη Περρωτή», στις 6 το απόγευμα στους χώρους της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ενώ εναρκτήριο χαιρετισμό θα απευθύνει και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου